Selecteer een pagina

Genereren, filteren en selecteren

Denk Outside the box

Het eerste gebruik van de Engelse term wordt toegeschreven aan Mike Vance, een managementconsultant bij de Walt Disney Company. De oorsprong van de term ligt in de oplossing van een raadsel, waarbij een vierkant van negen punten met vier rechte lijnen doorkruist moet worden zonder de pen van het papier te halen. De enige manier om deze puzzel op te lossen is door buiten de kaders van de doos te treden. Bron: Wikipedia

Filteren en selecteren

Je hebt nu een lijst van meerdere ideeën. Om erachter te komen of het gat in de markt ertussen zit, stel je jezelf deze vragen:

  1. Welk probleem lost het op?
  2. Vervult het de behoefte van je klant?
  3. Kan het technologisch?
  4. Kan het financieel?
  5. Kan de ondernemer het?
  6. Wat zijn de voor- en nadelen van het idee?

Filter ideeën
Misschien heb je wel 50+ ideeën bedacht. Van een aantal kan je al snel zeggen dat die niet goed genoeg zijn om mee verder te gaan. Deze verwijderen we eerst. Daarna kijk je welke ideeën wel goed zijn, maar niet een oplossing zijn voor het vraag of probleem die we opgesteld hadden. Ook die verwijderen we.

Selectietechniek in een groepjes
Geef iedereen een aantal stemmen, ga uit van deze som: (voorbeeld) 12 ideeën / 3 deelnemers = 4 stemmen per deelnemer. Je kan de stemmen bijvoorbeeld uitdelen in de vorm van stickers. Iedere deelnemer mag zijn stem uitbrengen op het idee dat volgens hem het beste is. Zo krijg je snel duidelijk met welke ideeën je verder moet gaan.

Ideeën genereren

Een manier om ideeën te genereren is brainstormen. Brainstormen is een manier om in een groep of alleen ideeën te bedenken. Het doel van brainstormen is om zoveel mogelijk ideeën te bedenken. Laat je daarbij niet beperken. Alles kan en alles wat je bedenkt is een goed idee.

De spelregels van brainstormen:

  1. Kritiek geven is verboden. Alle ideeën zijn goed en worden opgeschreven. Oordelen over de uitkomsten van de brainstorm komt later pas.
  2. Streef naar kwantiteit en variatie. De bedoeling van een brainstorm is om zoveel mogelijk verschillende ideeën te bedenken vanuit verschillende invalshoeken.
  3. Freewheel. De gekste ideeën zijn toegestaan. Van de hak op de tak springen mag.
  4. Liften. Lift mee op andermans ideeën. Spreek gedachtes uit, misschien komt daardoor iemand anders weer op een goed idee.

Hoe begin je? Een goede brainstorm begint altijd met een vraag of probleem “Hoe voorkomen we files?“. Gebruik altijd 1 vraag per sessie en zorg ervoor dat de vraag concreet en duidelijk is voor iedereen.